Xtool S1 20W, wat vinden we er van?

Xtool S1 20W, wat vinden we er van?

Ben jij op zoek naar de ultieme diodelaser ervaring? Wil je weten of de Xtool S1 20W de perfecte match is voor jouw projecten? Als lasersnij specialisten zijn we de uitdaging aangegaan en hebben we de Xtool S1 20W uitvoerig getest. Geen gesponsorde lofzang, maar een eerlijke review gebaseerd op onze eigen ervaringen. Van unboxing tot de laatste gegraveerde details, we delen alles wat je moet weten over deze diodelaser. Benieuwd naar onze bevindingen? Lees snel verder!

Xtool is een van de gangbare merken in Europa. Voor de diodelaser zijn er twee basismodellen waar je uit kunt kiezen, de S1 en de D1, met als grootste verschil de behuizing. Zo komt de S1 in tegenstelling tot de D1 met een gesloten behuizing waardoor de machine een veel professionelere uitstraling krijgt en betere basis eigenschappen heeft. Zoals veiligheid in het gebruik, door het getinte glas in de beschermkap en de interne rookafzuiging. Deze eigenschappen zijn de voornaamste redenen dat wij kozen om de Xtool S1 aan te schaffen. 

Qua bereik in wattage zijn de twee machines in vergelijkbare modules beschikbaar:

  • Xtool D1 beschikbaar in 5, 10, 20 en 40 watt. 
  • Xtool S1 beschikbaar in 10, 20 en 40 watt. 

De S1 20 watt lijkt een mooie middenweg en ook passend bij de meeste materialen en diktes die wij aanbieden. Een 40 watt module lijkt niet nodig, naast dat deze aanzienlijk duurder is en nog steeds niet de voordelen heeft van een C02 laser.

Hierbij onze eerlijke review van de Xtool S1 20W. 

Unboxing en quick setup

Het uitpakken en de snelle installatie gaat erg makkelijk en kost ongeveer 30 minuten. De S1 is stevig verpakt en komt bijna volledig geassembleerd binnen. Eigenlijk hoef je alleen de laserkop toe te voegen, kabels aan te sluiten en de luchtafvoer te installeren. Dit staat stap voor stap uitgelegd in een bijgeleverde folder die ook online, op de site van Xtool, terug te vinden is. Het is goed om rekening te houden met de maximale lengte van de bijgeleverde slang van de luchtafvoer, deze is maar 1500 mm.  

Software

XCS

De Xtool kan worden aangestuurd met de bijbehorende software XCS (Xtool Creative Space). XCS werkt intuïtief en heeft een eenvoudige en overzichtelijke interface. Ook zonder internet kan XCS de laser aansturen via USB en kan er gelaserd worden. Onze favoriete feature is de ‘material test array’. Dit is een functie om een ‘score’ te maken, een raster van gesneden of gegraveerde vormen met ieder een andere instelling om zo de perfecte snij- of graveerinstelling te vinden. 

Vanuit XCS kunnen gebruikers nauwkeurig de positie van de lasermodule instellen, verwerkingsgebieden markeren en zelfs gebogen materialen verwerken. Een van de opvallende kenmerken van de Xtool S1 is de uitstekende autofocusfunctie. Door gebruik te maken van een pinpoint-methode op het oppervlak van het materiaal, kan de laser nauwkeurig focussen, zelfs op gebogen oppervlakken.

Lightburn

Hoewel de Xtool S1 compatibel is met Lightburn, een veelgebruikte algemene software voor het aansturen van lasers, geven wij de voorkeur aan XCS. Dit komt doordat Lightburn op dit moment alleen de basisfuncties van de Xtool S1 ondersteunt, met beperkingen en bugs bij de geavanceerde functies. Bijvoorbeeld, de nauwkeurige positionering van de lasermodule is niet mogelijk en het inlezen van materialen met gebogen oppervlakken werkt niet zoals gewenst.

Veiligheid

Behuizing

De afgesloten behuizing zorgt voor veilige werkomgeving. Zeker wanneer dit apparaat thuis staat en niet in een werkplaats, is het prettig dat huisdieren en andere gezinsleden hier geen hinder van ondervinden. Er kan alleen gelaserd worden wanneer de beschermkap is gesloten. Deze is voorzien van gekleurd glas waardoor je ook veilig in de machine kunt kijken tijdens het laseren, al raden wij aan dit alsnog niet continu te doen. 

Luchtafvoer

De luchtafvoer werkt niet optimaal, zo is de ingebouwde ventilator vrij zwak. Wij hebben de Smart Air Assist bij besteld, helaas wordt deze nageleverd en hebben we daarom nog niet kunnen testen. De Smart Air Assist zou ervoor moeten zorgen dat de rookaanslag wordt geminimaliseerd op het oppervlak van het lasergesneden materiaal. Als tijdelijke oplossing is de S1 nu aangesloten op de perslucht, dit werkt eigenlijk ook prima en snijd redelijk schoon. 

Brand

Ter detectie van brand zijn er twee flame sensoren aanwezig. Wanneer deze worden geactiveerd schakelt de machine automatisch uit. Deze sensor activeert redelijk snel, hebben we gemerkt bij het snijden van dikkere kunststoffen zoals polyacetaal en acrylaat. Merk je zelf eerder een onveilige situatie op dan kun je de machine ook middels de rode noodknop direct laten stoppen. Deze zit rechts achter aan de zijkant van de machine.

Mogelijkheden

Materialen

De laserpower van de Xtool S1 20W diode laser valt niet tegen. Hij doet het verrassend goed op verschillende materialen zoals bamboe, multiplex, mdf, gefineerd hout, verschillende kunststoffen, karton en schuim. Of je nu mooie decoratieve items wilt graveren, prototypes of kleine producten wilt snijden, deze machine kan het goed aan.

Fijne precisie en detail

Wat echt opvalt, is de precisie waarmee hij werkt, dit heeft ons eigenlijk verbaasd. Kleine lettertypen, gedetailleerde patronen, het komt er haarscherp uit. Ook de reproductie is goed, het resultaat blijft hetzelfde mits de lens tussentijds wordt schoongemaakt.

Autofocus en diepteregeling

De S1 is uitgerust met een fijn autofocussysteem dat automatisch de optimale focusafstand berekent voor het te bewerken materiaal. Dit zorgt voor consistente en nauwkeurige resultaten, zelfs bij materialen met ongelijke oppervlakken.

Werkgebied

Met een werkgebied van 498 mm x 330 mm biedt de Xtool S1 voldoende ruimte voor het bewerken van redelijk grote stukken materiaal. Toch neemt de machine zelf niet te veel ruimte in waardoor je hem makkelijk wegzet. 

Gebruiksvriendelijke software-interface

Tot slot is de software-interface echt gebruiksvriendelijk. Of je nu kiest voor de XCS-software van Xtool of Lightburn, je kunt snel aan de slag zonder een langdurige leercurve. Waarbij de XCS nog iets simpeler werkt is iets meer functies ondersteund.

Op- en aanmerkingen

  • De standaard bijgeleverde pionlatten als verhoging om het materiaal op te snijden kunnen vervangen worden door een honingraat dat apart besteld dient te worden. Dit kunnen wij zeker aanraden want van de pionlatten zijn we bepaald geen fan. Ze verschuiven snel en bij kleinere stukken materiaal moet je oppassen niet in de pionlat te laseren.
  • Het schoonmaken van de lens is wel een beetje een hassle. Hier moet je al snel 15 minuten voor uittrekken omdat de lasermodule dan volledig losgekoppeld moet worden.
  • De ventilator voor de luchtafvoer kan je niet bedienen als parameter in creative space, is niet heel krachtig en de bijgeleverde afzuigslang is maar van een beperkte lengte.
  • De noodknop positioneren aan de voorkant van de machine zou beter zijn, omdat je er zo beter en sneller bij kunt. 
  • Daarnaast zijn er de standaard beperkingen van een diode laser zoals het niet kunnen laseren van blauw of transparant materiaal die niet uniek zijn voor de Xtool S1.

Conclusie

Vanuit onze 12 jaar ervaring met lasersnijden zijn wij erg kritisch op apparatuur. De Xtool S1 20W en het XCS-programma hebben ons aangenaam verrast. De machine en software zijn doordacht ontworpen, vrijwel alles werkt intuïtief of is snel te leren. Al met al vinden wij de Xtool S1 20W een uitstekende keuze voor zowel beginners als ervaren lasersnijders.

Laat een reactie achter

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.